carmen bucurești

ISTORIA NOASTRĂ

Echipa a apărut înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1937 sub numele Mociorniță-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociorniță. Din 1940 de echipa bucureșteană avea să se ocupe fiul acestuia, Ionel Mociorniță, de meserie avocat.

În perioada 1941-1944 ia parte la campionatul de război. După Al Doilea Război Mondial, echipa era antrenată de Tihani. Acesta avea să fie îndepărtat din cauza pretențiilor financiare exagerate. În următoarea perioadă de echipă s-a ocupat însuși patronul Ionel Mociorniță. La conducerea echipei a obținut un succes împotriva echipei Juventus cu scorul de 5-3. Însă nu peste mult timp tânărul patron a renunțat să mai antreneze și angajându-l pe fostul fotbalist venusist Lazăr Sfera.

În 1945 participă la campionatul categoriei „Onoare”, și promovează, prin baraj, în Divizia A.

 

FEATURES

ISTORIA CONTINUĂ

Pe 6 iunie 1945 F.C. Carmen București depune la FRFA o adresă la care anexează procesul-verbal al Adunării Generale prin care se decidea în unanimitate să schimbe numele grupării în ASFM-Carmen (Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și cere să fie trecută printre grupările sindicaliste, rămânând afiliată la FRFA. Era doar o decizie formală, luată ca urmare a noilor circumstanțe politice, Ionel Mociorniță rămânând în continuare finanțatorul echipei.

În sezonul 46/47, la prima și ultima apariție în Divizia A, Carmen București termină pe locul 2, în spatele campioanei ITA Arad.

Totodată, prima ediție în Divizia A a fost și ultima pentru Carmen, echipa fiind desființată de regim. Locul ei a fost luat de ASA, cunoscută apoi ca Steaua, echipă ce a luat și o parte din jucătorii de la Carmen.

IONEL MOCIORNIȚĂ

„Am două pasiuni: o tânără tovarășă de viață aleasă cu gust de fin cunoscător – veritabil bibelou – și un club de fotbal, în care gustul lui a fost, pe alocuri, mai puțin reușit.” 

„Pentru un spectacol reuşit o cheltuială nu este niciodată prea mare. De ce să nu mă înţelegi mai bine ca altul că sunt de felul meu un vicios. Unii îşi fac grajduri de cai de curse;alţii cultivă plante ce ies din comun;alţii privesc zile şi nopţi cerul scormonind tainele astronomice. Toate sunt pasiuni, cu explicaţii mai mult sau mai puţin logice. Crezi oare că trebuie să-ţi explic pasiunea mea?”

”Fii om, cu orice preț” 

(Ionel Mociorniță, 6 mai 1945, Gazeta Sporturilor)

 Ionel Mociorniţă  a fost, fără urmă de îndoială, un entuziast al fotbalului.
Beneficiind de averea imensă a tatălui său, tânărul avocat s-a implicat activ în viaţa echipei de fotbal a întreprinderii de pielărie Mociorniţă, înfiinţată în 1937. Nu avea decât 23 de ani, în 1940, când a preluat conducerea clubului, schimbându-i denumirea în „Carmen“.

Interesant de observat faptul că de echipă s-a ocupat, pentru o scurtă perioadă, chiar patronul acesteia. În interviurile luate de „Gazeta Sporturilor” lui Mociorniţă în această perioadă surprindem un cunoscător avizat al fenomenului fotbalistic.

După meciul Carmen-Juventus 5-3, din mai 1945, Mociorniţă explică victoria echipei sale prin intensa pregătire psihică pe care le-a inoculat-o jucătorilor:

„Ştiam că miza jocului (participarea în prima divizie – n.n.) va transmite jucătorilor mei o stare de trac paralizantă. Am înţeles, în consecinţă să împiedic difuzarea acestui flagel cu singurul mijloc pe care-l aveam la dispoziţie, valabil ca preventiv:sugestia. Întreaga săptămână premergătoare jocului le-am tocat capul jucătorilor explicându-le că n-au motiv să se teamă de acest match, care-l au la dispoziţie doar să întindă piciorul. Sunt mulţumit de rezultatul metodei folosite, care fără să fie proprie s-a dovedit perfectă.”

RENAȘTEREA ECHIPEI: „IEȘIM DIN ÎNTUNERIC!“

Reîntoarcerea pe gazon a echipei FC Carmen București s-a produs în 2017, atunci când echipa a fost înscrisă în Liga a IV-a București, iar sezonul a fost unul bun, cu o clasare pe locul al cincilea, unde echipa a acumulat 55 de puncte în 28 de etape, cu puternice convingeri că sezonul următor va fi unul de succes, aspect și întâmplat ulterior. Sezonul 2018 – 2019 a fost unul excelent pentru FC Carmen, devenind campioana Bucureștiului în sezonul respectiv, la capătul unui sezon cu un parcurs excelent. Echipa a acumulat 79 de puncte din 90 posibile și a obținut biletul pentru play-off-ul Ligii a IV-a, acolo unde a învins Progresul București (3-1), CS FC Dinamo (5-2) și echipa ce îi refuza visul în 1947, CSA Steaua, scor 1-0, în Regie, la capătul unui meci tensionat.

Retragerea echipei din fotbalul masculin a fost și startul unei noi epoci pentru FC Carmen, ce și-a început misiunea în fotbalul feminin, plecând din Liga a 3-a cu obiective mărețe. Primul sezon de fotbal feminin a însemnat și primul succes, anume trofeul de campioană a Ligii a III-a, în sezonul 2018 – 2019, iar perspectivele deveneau tot mai clare, fapt ce a condus spre formarea unui grup extrem de focusat pe obiective, ce a produs o nouă promovare, de dată aceasta pe prima scenă a fotbalului feminin autohton.

Cu două trofee în doi ani, FC Carmen pornea primul sezon din istorie în Liga 1 Feminină, însă lipsa de experiență a atras și retrogradarea la capătul unui sezon dificil, dar care avea să reprezinte și cea mai de presus lecție a echipei noastre și o oportunitate de a înțelege ce înseamnă cel mai înalt nivel în fotbalul feminin românesc. Obiectivul următorului an a fost promovarea, reușită la capătul unui sezon unde FC Carmen a înscris 68 de goluri în 14 etape și a acumulat 31 de puncte, obținând locul 2 și biletul spre noua aventura in Liga 1.

Sezonul 2021 – 2022 este unul de poveste pentru noi, întrucât experiența acumulată în anii anteriori și închegarea tuturor relațiilor din cadrul echipei ne-a propulsat printre favoritele la titlu, incheiand sezonul regular pe podium, după Politehnica Timișoara și Universitatea Cluj, urmând să dăm tot ceea ce avem mai bun în play-off-ul Ligii Feminine!

JUCATOARE

Duis vel luctus odio, sed sagittis urna. Integer at elit at leo varius vestibulum. Praesent velit lacus.

HAI ÎN ECHIPĂ

Duis vel luctus odio, sed sagittis urna. Integer at elit at leo varius vestibulum. Praesent velit lacus.

Text

Duis vel luctus odio, sed sagittis urna. Integer at elit at leo varius vestibulum. Praesent velit lacus.

Text

Duis vel luctus odio, sed sagittis urna. Integer at elit at leo varius vestibulum. Praesent velit lacus.

MISIUNEA NOASTRĂ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut alziquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur s

ECHIPA CARMEN BUCUREȘTI