Echipa a apărut înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1937 sub numele Mociorniță-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociorniță. Din 1940 de echipa bucureșteană avea să se ocupe fiul acestuia, Ionel Mociorniță, de meserie avocat.

În perioada 1941-1944 ia parte la campionatul de război. După Al Doilea Război Mondial, echipa era antrenată de Tihani. Acesta avea să fie îndepărtat din cauza pretențiilor financiare exagerate. În următoarea perioadă de echipă s-a ocupat însuși patronul Ionel Mociorniță. La conducerea echipei a obținut un succes împotriva echipei Juventus cu scorul de 5-3. Însă nu peste mult timp tânărul patron a renunțat să mai antreneze și angajându-l pe fostul fotbalist venusist Lazăr Sfera.

În 1945 participă la campionatul categoriei „Onoare”, și promovează, prin baraj, în Divizia A.

În 1945 participă la campionatul categoriei „Onoare”, și promovează, prin baraj, în Divizia A.

Pe 6 iunie 1945 F.C. Carmen București depune la FRFA o adresă la care anexează procesul-verbal al Adunării Generale prin care se decidea în unanimitate să schimbe numele grupării în ASFM-Carmen (Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și cere să fie trecută printre grupările sindicaliste, rămânând afiliată la FRFA. Era doar o decizie formală, luată ca urmare a noilor circumstanțe politice, Ionel Mociorniță rămânând în continuare finanțatorul echipei.

În sezonul 46/47, la prima și ultima apariție în Divizia A, Carmen București termină pe locul 2, în spatele campioanei ITA Arad.

Ionel Mociorniţă vs. Ana Pauker

Inevitabil, Ionel Mociorniţă este nevoit să suporte rigorile noului regim de democraţie populară instaurat în România după anii celui de-al Doilea Război Mondial. Prima probă pe care este obligat să o treacă o constituie meciul stabilit între echipa sa şi campioana U.R.S.S.-ului, Dinamo Tbilisi pentru decembrie 1945. Potrivit fiicei sale, Marie-Rose Mociorniţă, ministrul de Externe, Ana Pauker, l-a chemat pe Ionel Mociorniţă într-o întrevedere particulară, unde i-a cerut pierderea meciului de către Carmen pentru a demonstra publicului român superioritatea indiscutabilă a omului sovietic.

Acesta nu acceptă condiţiile disputării partidei şi, în consecinţă, meciul cu echipa din oraşul dictatorului sovietic Stalin nu mai are loc. Refuzul categoric al finanţatorului echipei bucureştene, chiar în cazul unui meci amical, ne surprinde pe noi, cei atât de dezabuzaţi de practica rezultatelor aranjate în culisele fotbalului românesc. Evident, consecinţele au fost dintre cele mai drastice. Pe 3 ianuarie 1946, Comisia Centrală Sportivă a Confederaţiei Generale a Muncii (C.G.M) a dispus începerea unei anchete şi a hotărât ca până la finalizarea cercetărilor gruparea F.C. Carmen şi conducerea ei să fie suspendate din orice activitate sportivă.

Jucatori celebri

BAZIL MARIAN “Bombardierul”

Bazil Marian, marea vedetă a campionatului intern din anii celui de-al Doilea Război Mondial, a văzut lumina zilei la 7 noiembrie 1922, la Uioara, în judeţul Alba. La 11 ani era deja legitimat la echipa locală Solvay, iar la 17 ani şi-a făcut debutul în primul eşalon, ca inter dreapta, în tricoul Victoriei Cluj. După o scurtă trecere pe la Mica Brad, a ajuns în 1941 la Carmen Bucureşti, echipa industriaşului Dumitru Mociorniţă, unde a fost coechipier cu Angelo Niculescu, Iuliu Barátky şi Nicolae Simatoc. În tricoul acestei echipe a reuşit faza carierei. La 7 decembrie 1946, Carmen a câştigat cu 6-0 disputa cu Ciocanul Bucureşti. La un moment dat, Bazil a scăpat singur spre poarta adversă, a driblat şi portarul, după care s-a aşezat cu fundul pe minge şi cu mâna streaşină la ochi, căutându-şi parcă adversarii, înainte să împingă balonul în plasă.

 

 

ANGELO NICULESCU

Angelo Niculescu, născut la 1 octombrie 1921, la Craiova, a fost pentru Carmen unul din cei mai importanti pioni ai echipei.Pe langa activitatea remarcabila ca fotbalist, Niculescu s-a remercat in special prin antrenorat pe parcursul perioadei cât a stat pe banca „tricolorilor”, între 1967 şi 1973, reprezentativa de fotbal a României a disputand 41 de partide internaţionale. Angelo Niculescu este considerat de FIFA drept inventatorul stilului de joc „tiki-taka”, făcut celebru în ultimii ani de FC Barcelona.

 

 

 

VALENTIN STANESCU

Născut la Bucureşti la 20 noiembrie 1922, cu şapte luni înainte de înfiinţarea Rapidului, Valentin Stănescu a fost legitimat, în 1933, la Olimpia Bucureşti. După 9 ani, în 1942, a trecut la Malaxa Tohani, apoi la Sportul Studenţesc Bucureşti, unde a jucat pînă în 1946. În 1946-1947 a apărat poarta celebrei „Carmen”, iar după desfiinţarea acesteia şi pînă la retragerea sa din activitatea competiţională, în 1953, s-a regăsit printre componenţii „11”-lui de bază al Rapidului. Este considerat printre cei mai buni portari ai ţării din perioada postbelică, cînd, a şi apărat de cinci ori poarta echipei reprezentative.